• Theresa Vangsøe

DE BEDSTE GLUTENFRI BOLLER - rørt i hånden

Jeg lyver ikke. Det her er uden tvivl, de bedste glutenfri boller. Opskriften var en jeg skrev for efterhånden mange år siden nu. Jeg har bagt dem utallige gange siden. De er bløde, luftige og lette. Lidt thebolle agtige.


Derudover er de SÅ nemme at lave.


To lidt mærkelige ingredienser som skal i er xanthan gum og tapiokamel. Det er to mirakel indgredienser og er helt sikkert skyld i, at bollerne bliver så gode.


Tapiokamel er en meget let meltype, som hjælper med at give luftige og lette boller.

Xanthan gum er hvad der giver bollens "skelet", lidt ligesom gluten ville gøre. Den gør dejen elastisk, smidig og får bagværket til at hænge sammen og blive godt.


Her har jeg drysset med forskellige frø - men man kan gøre, lige hvad man har lyst til. Lidt kardemomme ville heller ikke være skidt.





TIL 10-12 BOLLER


Dejen:

300 g fint rismel (f.eks. den lilla pose fra Urtekram)

100 g tapiokamel (købes i helsekosten)

3 tsk. xanthan gum (købes i helsekosten, det er det som får dejen til at blive smidig)

1,5 tsk. salt

30 g rørsukker

30 g olivenolie eller smeltet smør

10 g glutenfri tørgær

3 dl. vand eller mælk (mælk giver sødere boller)

3 æg

1 tsk. æblecidereddike eller alm. eddike (kan undlades)


Pensling:

1 æg

+ Evt. frø og kerner til drys



Fremgangsmåde:


Rør alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Tørgæren skal også med her.


Slå æggene ud i skålen med de tørre ingredienser og tilsæt vand/mælk, olivenolie og æblecidereddike. Rør det hele godt sammen med en ske i et par minutter.


Lad dejen stå i 10-15 min. for at sætte sig. Imens gøres to bageplader med bagepapir klar.


Når dejen er klar, formes 10-12 boller og fordeles på de to bageplader . Klip to fryseposer op og læg en over hver bageplade. Det vil skabe et lunt og fugtigt hæverum, som gør at bollerne hæver bedre. Lad dem hæve 1,5-2 timer et lunt sted.


Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.


Pisk ægget sammen og pensl bollerne. Drys evt. med frø og kerner.


Bag bollerne i 15-20 min til de har taget farve.