Min årsopgave

Som nogle af jer nok ved, så er jeg igang med min årsopgave. En opgave som startede i marts 2020, og som skal afsluttes til marts 2021. Det er en opgave, som er en stor del af mit sidste år, og som er i mine tanker mere eller mindre hele tiden. En opgave som skal laves udenfor skolen. Som er stor. Meget stor.


Den skal indeholde en praktisk og en teoretisk del. Jeg sad den anden dag til skriveværksted, med nogle af de andre fra min klasse, og arbejde på den skriftlige del. Vi talte om hvordan det gik, hvor meget vi hver især havde arbejdet på den og hvor meget vi manglede. Selvom jeg allerede har brugt timevis på særligt min praktiske del, så slog det mig alligevel. Marts er ikke så langt væk som jeg lige havde troet. Faktisk overhovedet ikke. Og når man tæller de ferier vi har indtil marts, såååååå er der ikke så frygtlig mange fridage. Så jeg besluttede mig at lægge en plan og gå i gang. Sådan rigtig i gang.


En tidlig morgen i sommer ved stranden, hvor vi tog billeder til opgaven


Min overskrift er hesten og det er lige præcis det den handler om. Hvilket nok ikke kommer bag på nogle. Hehe. De fleste havde gættet at det enten blev noget med mad, eller noget med heste.


Min idé har helt fra starten været, at jeg ville arbejde med Prince i et år, og se hvor langt jeg kunne komme med ham uden magt og tvang. Men i stedet, et samarbejde baseret på respekt og tillid. Siden har jeg åbnet opgaven lidt op, og nu er det både Buddy og Prince jeg arbejde med. Jeg vil lære dem at lægge sig ned. Følge efter mig. Jeg vil lære at kunne snakke deres sprog og få dem til at gøre forskellige ting, uden at bruge "værktøj" i form af f.eks. reb. Jeg vil se hvor langt vi kan komme. Om man når et punkt, hvor man ikke kan længere, hvor tingene er opbrugt. Jeg tror det ikke, men jeg vil gerne finde ud af det. Og det er faktisk det, jeg indtil videre har brugt allermest tid på. Jeg har taget tonsvis af billeder og har haft en masse søde veninder og venner ude for at hjælpe mig. Jeg har hevet min lillesøster med i stalden et utal af gange, så hun kunne hjælpe mig med at filme.For jeg vil nemlig lave en lille kortfilm/video. Hvor man kan se udviklingen hos mig og hos hestene. Hvor man kan se når jeg giver forkerte signaler, og hesten ikke ved hvad den skal gøre. Når jeg falder af, når jeg ikke rider rigtigt, når det hele går galt. Og så når vi endelig knækker koden og der sker noget. Når man kan se hvor lang tid jeg brugte på at lære Prince at lægge sig ned, uden af bruge reb, hvor fortvivlet jeg var til sidst. Og så se da han endelig gjorde det.


Det er det jeg vil og det er det, som jeg bruger rigtig meget tid på. Det er det som er i mit hoved hele tiden og som gør mig så glad og spændt og klar på alt. Jeg har lyst til at skrive på min opgave hele tiden. Jeg har lyst til at arbejde med hestene, at blive bedre, at øve mig.


Indtil videre har jeg skrevet 10-15 sider. Jeg har ikke et decideret mål i sideantal, men mere at jeg vil skrive den relavante information til hvert emne. Så nogle enmer fylder måske fire sider hvor andre kun vil fylde to sider. Det vigtigste er, at det jeg skriver, er godt og vigtigt.


 • At have/sætte sin grænse. At det gør ondt at nå den overtrådt. Fysisk af en hest, psykisk af mennesker

 • Tillid og respekt

 • Når hesten lukker af/ned

 • Forskellen på Prince og Buddy. En selvsikker leder og en sensitiv følger

 • At snakke hestens sprog. At lytte. Hestens flok.

 • Når man glemmer hvorfor man startede

 • Hesten og menneskets historie. Hvorfor de altid har fulgtes ad

 • At stole på sig selv og sin hest

 • Når du ikke kan selv - at bede om hjælp

 • At ride uden bid

 • Join up

 • At åbne sit hjerte og lukke hesten ind

 • Øjeblikket hvor du ved - at denne hest er din

 • Når hesten lægger sig ned uden tvang - den ultimative tillidsøvelse

 • Hesten spejler dit følelsesliv

 • Less is more. Grundtræning og ridning skal være på plads

 • Når din hest ikke vil fanges på folden, er bange for at være alene, eller ikke vil stå stille på staldgangen.