top of page

Projekt glutenfri surdej - dag 1

Jeg kom igår på en ret god ide - syntes jeg selv hehe. Nemlig at kaste mig ud i, at få lavet den bedste glutenfri surdej nogensinde. Sammen med jer. Vi begynder i dag. Og så skriver jeg et nyt indlæg hver dag om hvad der nu skal gøres, og med billeder igennem hele processen af hvordan det arter sig. Tanken er at vi så kan stille spørgsmål og hjælpe hinanden, så vi alle kan komme i mål med en god surdej. Jeg skriver så nogle opskrifter på surdejsbrød og surdejsboller, som I kan være med til at teste og afprøve.
Surdej er aldrig noget jeg har bagt ret meget med, for jeg har aldrig kunnet få det til at fungere. Den er altid blevet dårlig på et eller andet tidspunkt, og begyndt at lugte rigtig slemt. Derudover har jeg aldrig bagt så ofte, at jeg har kunnet holde liv i den.


Men nu vil jeg altså prøve igen. For det må da kunne lade sig gøre. Og der er simpelthen så mange, virkelig gode fordele ved at bage med surdej. Udover at det selvfølgelig hjælper til med at skabe noget dybde i smagen på dit bagværk, særligt er dette et plus ved "rug"brød, så gør surdej også at bagværket holder sig frisk i længere tid. Og så er den proppet med en masse gode bakterier og hjælper med at få dit brød til at hæve.


Så det sidste døgn har jeg brugt en del timer på at læse nettet igennem for information på surdej. Og der er meget skulle jeg hilse at sige!


Og nu er jeg klar til at gå i gang. Er I også?Ingredienser:


70 g rismel (jeg bruger fuldkornsrismel)

30 g glutenfri havremel (kan erstattes med majsmel eller rismel)

110 g lunt vand

+ Et klart glas/skål med låg


Fremgangsmåde:


Rør rismel, havremel og vandet godt sammen i din beholder. Lad låget være løst på, der skal være en åbning, så der kan komme luft ned til surdejen og bakterierne kan skabes og leve. Stil på køkkenbordet og lad den stå til dagen efter.


Rør ikke i surdejen før om et døgn, den skal blot have lov at stå og arbejde indtil da.


bottom of page