Sådan får du din glutenfri gærdej til at samarbejde

Når koden til din glutenfrie gærdej er knækket, er det let som ingenting, at bage kanelsnurre, pizzasnegle, pølsehorn osv. Men at komme derhen kan være svært - for det er slet ikke som alm. gærdej. Jeg har brugt lang tid på at finde ud af hvad der skulle til, og jeg tror godt jeg tør sige at jeg har fundet det!Billedet her er fra Ægte Glutenfri og er et af de mange billeder af processen på kanelsnurre. Dejen på kanelsnurrene er enormt nem at arbejde med. Til gengæld holder kanelsnurrene sig ikke gode i lige så mange dage, som hvis dejen havde været mere fugtig, og dermed svære at arbejde med.


“Det handler bla. om, at få en dej så fugtig, at bagværket ikke bliver tørt når det er bagt, men samtidig ikke så fugtigt at dejen klistre og ikke er til at have med at gøre. Det er lige før det er en kunst.

Jeg plejer at sige, at dejen skal være så fugtig, som du kan holde ud, at den er. Den skal være klistret, men stadig håndterbar. Ellers bliver bagværket hurtigt tørt, efter det er blevet bagt. Så det er lidt en balance.

Hvis man i stedet for at rulle sin gærdej ud, bruger bagepapir, mel og sine hænder og kun kagerullen som noget af det sidste, og er meget forsigtig med den, så er det nemmere at arbejde med en lidt fugtig dej.


1. FUGTIG DEJ Lad din gærdej være så fugtig, som muligt - hvor det stadig er til at arbejde med


2. FORSIGTIG MED KAGERULLEN Rul dejen ud på et stykke bagepair, drysset med f.eks. rismel. Men i stedet for at rulle dejen, så tryk den forsigtigt ud med hænderne. Vil du gerne bruge en kagerulle, så gør det forsigtigt.


3. EKSTRA MEL Løft hele tiden gærdejen og drys ekstra mel ind under den - så den ikke klistre sig fast til bagepapiret


4. KØLESKABET Lad din gærdej hæve sig flot og stor på køkkenbordet og sæt den herefter på køl i 30 min. Det gør at dejen bliver nemmere at arbejde med, fordi den er kold og har sat sig på en anden måde. Ellers kan du også lave dejen om aftenen og lade den stå i køleskabet hele natten. Så har den både fået tid til at hæve og til at blive nem at arbejde med


5. SÅ LIDT HÅNDTERING SOM MULIGT Dejen skal være så lidt som muligt i hænder. Den skal håndteres meget forsigtigt og ikke æltes eller mases for meget med.